IPL ontharen, bewezen effectief

IPL betekend ‘Intense Pulsed Light’ en is bewezen effectief bij:

  • Ontharen
  • Pigment vlekjes
  • Couperose
  • Acne

Omdat de energie geconcentreerd is, hoeft de huid niet te worden belast met een grote hoeveelheid overtollige energie zoals bij veel andere systemen. Dit maakt de behandeling niet alleen efficient maar ook minder pijnlijk en zachter voor de huid.

Afhankelijk van uw zorgpolis komt u in ons Instituut in aanmerking voor vergoeding via uw ziektekostenverzekering.

Ontharen

Hoe ziet een behandeling er uit?

Allereerst wordt het te behandelen gebied geschoren waarna een koele contactgel wordt opgebracht. Een speciaal opgeleide therapeut geeft lichtpulsen op je huid. Dit is in principe pijnloos, je voelt ze nauwelijks en ook na de behandeling zal er geen irritatie hoeven optreden.

Hoe werkt het?

Haren hebben een groeicyclus; de anagene, catagene en telogene fases. De meest belangrijke fase om het haar definitief te verwijderen is de anagene fase. Alleen de haren, die zich in de anagene fase (actieve groeifase) bevinden kunnen definitief vernietigd worden.
Het totale aantal behandelingen kan per persoon verschillen omdat dit afhankelijk is van bijv. de hormoonhuishouding, man/vrouw en genetische aanleg.

Het werkt als volgt: de lichtflits wordt omgezet in warmte en wordt via het pigment naar de voedingsbodem van het haar geleid. Deze wordt door de warmte vernietigd, de haar zal op die plaats niet meer teruggroeien. De omliggende huid en het weefsel worden absoluut niet beschadigd.

Voor wie is een IPL behandeling geschikt?

In principe is de behandeling voor iedereen geschikt. Varierend van een zeer witte huid tot een donkerbruine huid kan bijna elke huid behandeld worden. Contraindicaties zijn o.a. epilepsie, bepaalde medicijnen, recente operatieve ingrepen en zwangerschap. Een consult voorafgaande aan de eerste behandeling is daarom verplicht.

Ook heel belangrijk: om pigmentatie na de behandeling te voorkomen moet u de zon of zonnebank absoluut vermijden.

Hoeveel IPL behandelingen zijn er nodig?

Er zijn gemiddeld 9 behandelingen nodig, met tussenpozen varierend van 4 tot 8 weken. Dit kan echter flink verschillen omdat dit afhankelijk is van bijv. de hormoonhuishouding, man/vrouw en genetische aanleg.

Wanneer zie je resultaat?

Na elke behandeling zult u na ongeveer 2 tot 3 weken resultaat zien. De haren die in de anagene fase zaten en vernietigd zijn laten los en vallen vanzelf uit, die komen niet meer terug.

Is IPL echt definitief ontharen?

Onder invloed van hormonen, vooral bij mannen, zou het kunnen dat de haargroei dusdanig gestimuleerd wordt dat er op behandelde plekken toch weer haren terugkomen. Het is mogelijk dat bepaalde haren zich jarenlang in een slaapfase bevinden en pas vijf of tien jaar later plots beginnen te groeien. Het aantal haren zal echter beperkt zijn en zullen met één of twee nieuwe behandelingen voorgoed verdwenen zijn.